disclaimer
 

BordWie zijn wijWij zijn een vriendenclub van modelspoor enthousiastelingen en noemen ons "Vrienden van Spoor 1 op 32". Spoor 1 op 32 is een schaalgrootte in de modelspoorwereld die ook wel het Koningsspoor van de modelspoorhobby wordt genoemd. 

Menigeen die met het bekende spoor H0 van Märklin, Roco, Lima of Fleischmann rijdt moet zich vaak behelpen met een kleine ruimte in huis waar een spoorbaantje in deze schaal gebouwd kan worden. Maar laten we wel wezen de modelhobby vraagt ruimte en wat is er nu mooier dan je eigen baan al is ie nog zo klein. Dat probleem van ruimte kennen wij natuurlijk helemaal. Een rechthoekig baantje met de redelijk berijdbare radius van 1.020 mm kost al gauw een ruimte van 2,5 x 4 meter. Een radius van 1,020 mm is in onze schaal niet realistisch dus komen bij spoor 1 op 32 radiussen voor tot 2,5 meter. Alhoewel er ook bij ons vrienden zijn die over een redelijke ruimte beschikken, over het algemeen kunnen wij thuis geen grote baan of helemaal geen baan bouwen. 

En voor dat laatste is onze vriendenclub. In onze club hebben diverse leden modules met rails en wissels die volgens een bepaalde normering gebouwd worden. De modules zijn er in verschillende lengtes en vormen maar alle modules zijn zodanig universeel gebouwd dat ze onderling gekoppeld kunnen worden. Daardoor kunnen we banen in verschillende vormen en lengtes bouwen. De hoeveelheid modules binnen de club is enorm waardoor banen met een raillengte van meer dan 1.750 meter mogelijk zijn. Sinds oktober 2012 hadden een locatie in Noord Holland. Op deze locatie is een baan gebouwd met ruim 1.700 meter rails en wissels. In oktober 2016 moesten we deze locatie verlaten en sindsdien bouwen we aan een nieuwe baan van 1.300 meter een paar honderd meter verderop. Als vriend hoef je niet de beschikking te hebben over modules en toch kan je op rijden en helpen bouwen. We informeren je graag over de mogelijkheden en kosten.